Mer om mig

Foto: 1. Sara Mac Key (dokumentär i P2 om musikern Alagi M’Bye i Gambia)
2. Martin Frid (reportage för Vetenskapsradion om provodlingar i närheten av Fukushima)
3. Patrick Trägårdh (om snöskottning på Höga Kusten-brons pyloner, för Svevias interntidning)
4. Johan Gunséus (om slöjdundervisning i en skola i Lycksele för en lärartidning)
5. Svanthe Harström (Anita Forsell visar hur man tillagar torkad mat, för radioprogrammet Meny)
6. Sara Mac Key (porträtt av silversmeden Rosa Taikon, för tidningen Hemslöjd)

Det som gör mitt jobb som journalist så roligt och lärorikt är mötena och upplevelserna. Mötena med människor och deras livsöden, tankar, förmågor, drömmar. Människor på kontor och fabriksgolv, i forskningslabb och konsertsalar, skolor och hem, i stan och på landet, i Sverige och världen. Och upplevelserna: Att få vara med där saker händer. 

Sedan jag började jobba som reporter 1992 har jag haft förmånen att möta människor, verksamheter och företeelser och berätta om dem i artiklar, porträtt och reportage i ett hundratal olika tidskrifter, taltidningar och radioprogram.

Jag trivs också med att mellan varven sitta på bibliotek och arkiv och söka fram kunskap. De senaste åren har jag fördjupat mig i Kai Gullmar, som var en av Sveriges första kvinnliga populärmusikkompositörer, och en pionjär även på andra sätt. Mina efterforskningar, tillsammans med en rad intervjuer, resulterade hösten 2023 i boken Swing it, Kai!

Ingela Hofsten är en superproffsig skribent som jag gärna samarbetar med. Som redaktör kunde jag inte önska mig en bättre medarbetare.
Olof Esbjörnsson, redaktör för tidningen Opus

Jag tycker också om att dela med mig av mina erfarenheter och kunskap, genom att hålla föredrag eller undervisa. 

Roligt och lärorikt är också att syntolka. Jag har lajvsyntolkat ett stort antal teater-, opera- och bioföreställningar, samt gjort syntolkningsspår till några informationsfilmer och utställningar, senast den permanenta utställningen Forntidsresan på Västernorrlands museum. 

Sundsvall är min bas. Jag tar förstås på mig uppdrag här i mellersta Norrland, men gillar också att resa till andra orter i Sverige och världen.

BAKGRUND OCH CV

Det tog ett tag innan jag bestämde mig för journalistyrket. Innan dess jobbade jag bland annat som brevbärare, restaurangbiträde och grovarbetare vid arkeologisk utgrävning. Jag gjorde också ett par längre Asienresor. Detta gav mig erfarenheter som jag har nytta av i jobbet som journalist.

Ingela är en pålitlig reporter, har lätt för att samarbeta och att komma med egna idéer.
Lotta Ekstedt, chefredaktör Chefen i Fokus

Efter några år på Sveriges Radio började jag frilansa på heltid 1997 och har sedan dess gjort jobb om allt möjligt – från vägarbete till gatumat, från jojk till opera, från snarkning till chefsutveckling – och med många olika intervjupersoner –  tandsköterskor och maskinförare, pedagoger och guldgrävare, forskare, författare och musiker, unga som gamla. Med mera, med flera. Det här har gjort mig van att snabbt sätta mig in i nya ämnesområden och frågeställningar – något som i sig bidragit till att mitt jobb känns så roligt och intressant. 

Utöver de rena journalistuppdragen blir jag regelbundet anlitad som föreläsare, kursledare och syntolk. Därutöver har jag erfarenhet av, och tar gärna på mig, uppdrag som korrläsare och språkgranskare, redaktör och producent, moderator och rapportförfattare.

Eftersom jag ständigt vill utveckla mig som journalist söker jag mig regelbundet till olika sorters fortbildningar.

Jag är F-skattare. Medlem i Journalistförbundet, Författarförbundet och Alis.

En utförlig CV med mina utbildningar, uppdrag och anställningar som journalist finns här. 

Ingela Hosten står i en sjukhuskorridor iklädd mask och sjukuskläder och gör en intervju.
Intervju på Norrlands universitetssjukhus inför ett reportage om odontologiska röntgenassistenter, för tidningen Vision.
Foto: Johan Gunséus

ÄNNU MER OM MIG

Bor: Lägenhet i Sundsvall och stuga i norra Hälsingland.

Familj: Sambo och utflugen dotter.

När jag inte jobbar: Bokläsare och radiolyssnare, matlagare och hemmabagare, gångare och längdskidåkare, bär- och svampplockare. Går gärna på bio, teater och opera, tycker om att dansa, badar gärna i hav och sjöar.

Kuriosa: Född i Delhi. Hyfsad på att kula och härma råmande kor.  

SAGT OM MIG
FÖRELÄSNINGAR
CV