Mer om mig

Bild på frilandsjournalisten och författaren Ingela Hofsten i naturen med blå tröja.
Ingela Hofsten. Foto: Ida Hofsten

Jag jobbar med ord. De är mina redskap för att berätta om företeelser, föremål, flora och fauna men framför allt om människor och deras erfarenheter och livsöden, tankar och åsikter, kunskap och förmågor, drömmar. Människor på kontor och fabriksgolv, i forskningslabb och konsertsalar, i skolor och hem, i städer och på landet, i Sverige och världen. 

Det är dessa möten, och att jag får förmedla dessa berättelser vidare till läsare och lyssnare som gör mitt jobb som journalist så roligt och lärorikt. 

Sedan jag började jobba som reporter 1992 har jag haft förmånen att möta människor, verksamheter och företeelser och berätta om dem i artiklar, porträtt och reportage i ett hundratal olika tidskrifter, taltidningar och radioprogram.

Ingela Hofsten är en superproffsig skribent som jag gärna samarbetar med. Som redaktör kunde jag inte önska mig en bättre medarbetare.
Olof Esbjörnsson, redaktör för tidningen Opus

Kul är också att syntolka. Genom åren har jag lajvsyntolkat ett stort antal teater-, opera- och bioföreställningar, samt gjort syntolkningsspår till några informationsfilmer och utställningar, senast den permanenta utställningen Forntidsresan på Västernorrlands museum

Jag trivs också med att mellan varven sitta hemma, på bibliotek och arkiv och söka fram kunskap. Det kan till exempel handla om en historisk person. De senaste åren har jag fördjupat mig i Kai Gullmar, som var en av Sveriges första kvinnliga populärmusikkompositörer, och en pionjär även på andra sätt. Mina efterforskningar, tillsammans med en rad intervjuer, har nu resulterat i boken Swing it, Kai Gullmar!

Men efter många dagar hemma “på kammaren” behöver jag möta människor igen. Desto trevligare då, att jag ibland får möjlighet att komma ut och hålla föredrag eller undervisa. Att på så sätt få dela med mig av mina erfarenheter och kunskap, och samtidigt få det direkta samtalet med en publik är mycket stimulerande. 

Sundsvall, i Norrland men ändå mitt i Sverige, är min bas. Jag tar förstås på mig uppdrag i min del av landet, men gillar också att resa till andra orter i Sverige och världen, med egen bil eller tåg. 

  • Vad: Reportage, artiklar och personporträtt, research och rapporter, essäer och notiser, radioinslag, poddar, inläsningar och syntolkningsspår, föredrag, kurser och moderatorsuppdrag. 
  • Om: Människor och platser, musik, kultur och teknik, arbetsmiljö och forskning, ledarskap och hälsa, resor och livshistorier. Eller något helt annat!
  • Var: Tidskrifter och magasin, organisations- och personaltidningar, radioprogram, konferensrapporter och sajter.
  • Hur: Självständigt, stilsäkert, noggrant, påläst och i tid. Gärna  i dialog med redaktionen. 
  • Resultat: Lättbegripligt, levande, intresseväckande, lyssnarvänligt. 
  • Jag arbetar helst tillsammans med en fotograf och har flera proffsiga sådana i mitt nätverk, men fotograferar också själv vid behov. Självklart har jag också egen utrustning för att göra radio, poddar och syntolkningsspår. 
  • Här finns exempel på texter och ljudinslag av mig.

“Ingela är en pålitlig reporter, har lätt för att samarbeta och att komma med egna idéer.”
Lotta Ekstedt, chefredaktör Chefen i Fokus

BAKGRUND OCH CV

Det tog ett tag innan jag bestämde mig för journalistyrket. Innan dess jobbade jag bland annat som brevbärare, restaurangbiträde och grovarbetare vid arkeologisk utgrävning. Jag gjorde också ett par längre Asienresor. Detta gav mig erfarenheter som jag har nytta av i jobbet som journalist.

Efter några år på Sveriges Radio började jag frilansa på heltid 1997 och har sedan dess gjort jobb om allt möjligt – från vägarbete till gatumat, från jojk till opera, från snarkning till chefsutveckling – och med många olika intervjupersoner –  tandsköterskor och maskinförare, pedagoger och guldgrävare, forskare, författare och musiker, unga som gamla. Med mera, med flera. Det här har gjort mig van att snabbt sätta mig in i nya ämnesområden och frågeställningar – något som i sig bidragit till att mitt jobb känns så roligt och intressant. 

Utöver de rena journalistuppdragen blir jag regelbundet anlitad som föreläsare, kursledare och syntolk. Därutöver har jag erfarenhet av, och tar gärna på mig, uppdrag som korrläsare och språkgranskare, redaktör och producent, moderator och rapportförfattare.

Eftersom jag ständigt vill utveckla mig som journalist söker jag mig regelbundet till olika sorters fortbildningar.

Jag är F-skattare. Medlem i Journalistförbundet och Alis.

En utförlig CV med mina utbildningar, uppdrag och anställningar som journalist finns här. 

Ingela Hosten står i en sjukhuskorridor iklädd mask och sjukuskläder och gör en intervju.
Intervju pågår på Norrlands universitetssjukhus för att skriva ett reportage om odontologiska röntgenassistenter för tidningen Vision. Foto: Johan Gunséus

ÄNNU MER OM MIG

Bor: Lägenhet i Sundsvall och stuga i norra Hälsingland.

Familj: Sambo och utflugen dotter.

När jag inte jobbar: Bokläsare och radiolyssnare, matlagare och hemmabagare, gångare och längdskidåkare, bär- och svampplockare. Går gärna på bio, teater och opera, tycker om att dansa, badar gärna i hav och sjöar.

Kuriosa: Född i Delhi. Hyfsad på att kula och härma råmande kor.  

SAGT OM MIG
FÖRELÄSNINGAR
CV