Reportage och artiklar

Del av den tredje uppgiften?

Att som forskare skriva läromedel eller kurslitteratur är ett sätt att föra ut kunskap. Men hör det till den ordinarie verksamheten eller ska det betraktas som en bisyssla?

Artikel i tidskriften Manus nummer 3/2023 (PDF)

50 år med Skogsnäskollektivet

Det började med en vision om ett liv som självförsörjande, i harmoni med naturen och med gemenskap som grund. I år fyller Skogsnäskollektivet i Ångermanland 50 år. Fyra personer har bott där sedan start, barn som växt upp här flyttar tillbaka och nya människor söker sig fortfarande hit.

Reportage i Göteborgs-Posten september 2023 (PDF)

Blues vid Väners strand

Tolv takter spelade enligt ett visst mönster och med tydlig basgång. Under några intensiva högsommardagar dagar är det Åmåls melodi, när staden fylls av bluesentusiaster.

Reportage i tidningen Turist nummer 2/2023 (PDF)

Samtal om livets slut blir stöd för alla

Svåra beslut behöver man fatta tillsammans.  Det är utgångspunkten för en modell med samtal om livets slut som håller på att införas i äldrevården i Västernorrland. 

Reportage i tidningen Äldreomsorg nr 4/2021 (PDF)

Ljusdal uppåt väggarna

Flödande färg och konstnärer utan höjdskräck. Följ med på en gatufestival som förvandlar ett samhälle i inre Hälsingland till permanent konstutställning. 

Reportage i tidningen Turist nummer 2/2020 (PDF)

Tar vara på tillbuden

Genom att anmäla tillbud minskar man risken för olyckor – det är nog alla överens om. Men det gäller att få det gjort.

Reportage i Allt om arbete nummer 5/2022 (PDF)

Att agera är att lära sig

Ett barn har hundra språk men berövas nittio­nio, heter det i dikten. Men i dag arbetar allt fler förskolor med att aktivt utöka barnens språk. Fröja förskola har valt att göra det med litteratur och teater.

Reportage i tidningen Förskolan januari 2021 (LÄNK)

Den blomstertid!

Våga vägra blekhet. Det gjorde Flodaborna 1904. De tonade inte ner sina färgstarka. påsömmade blomster trots direktiv uppifrån. Anna-Karin Jobs Arnberg för arvet vidare.

Reportage i tidningen Hemslöjd nummer 6/2019

Rena rama jämtskan

På jämtska har substantiv fortfarande genus som i fornnordiskan. Man säger hu, hæn och det om döra, stoln och barne. Det är ett av många skäl till att jämtlänningar värnar dialekten.

Artikel i Språktidningen februari 2022 (PDF)

Så botar de tandvårdsskräck

Tandsköterskan Zahir Handil på Folktandvården Skanstull i Stockholm hjälper patienter med tandvårdsfobi. Med tålamod och trygghet får han och hans kolleger rädslans klor att släppa sitt grepp.

Reportage i tidningen Vision oktober 2021 (LÄNK)

Vikingatiden blir levande med Halfdan

Använda flintstål, baka tunnbröd, bära brynja. Och träffa en viking! När fjärdeklassarna läser om vikingatiden tar de in en del av kunskapen rent kroppsligt.

Reportage i tidningen Grundskolläraren januari 2021 (LÄNK)

Ett toppenjobb

Att måla hängarna på Högakustenbron är ett speciellt uppdrag för repteknikerna som utför det. Dels klänger de på upp till 180 meters höjd över havet, dels är jobbet ovanligt väderberoende. 

Reportage i Byggindustrin nummer 9/2020 (PDF)

När talet låser sig (ibland)

Hemma pratar barnet glatt. På andra ställen kommer inte ett ljud över läpparna. Tillståndet kallas selektiv mutism. 

Artikel i Språktidningen (PDF)