Swing it, Kai!

Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare

Hon gillade mintkyssar, rökte som en borstbindare, berättade gärna fräckisar och var noga med sin klädsel. Men inte minst kunde hon konsten att göra bra melodier. 

Bild på Boken Swing it, Kai! av Ingela Hofsten

Kai Gullmar var en av Sveriges och världens första kvinnliga schlagertonsättare, med mängder av örhängen i sin långa låtlista, varav Swing it magistern! är den mest kända. 

Hon var också en artist med scenutstrålning och en kvinna som vågade utmana sin samtid genom sin klädsel, sin kaxighet och sitt mod att leva relativt öppet i samkönade relationer.

Spotifykontot Kai Gullmarlåtar – Ingela Hofsten

Om boken i media

Missa inte berättelsen om Kais intressanta livsöde!
Expressen Söndag

Om man gillar biografier och vill få en inblick i hur det var att som kvinna leva och verka i artistbranschen under 1930-talet och framåt så är Swing it, Kai! (Romanus & Selling)– biografin om kompositören Kai Gullmar av journalisten Ingela Hofsten en fullträff. 
Annika Heldt i tidningen Journalisten

En speciell biografi, mellan sakprosa och skönlitteratur, realism och (eventuellt eller inte) fiktion […] Ska biografier skrivas så? Kan diskuteras, i allmänhet, men inte vad gäller ”Swing it, Kai! […] En i bästa mening journalistisk biografi och musikbok: väl researchad, väl skriven, väl berättad.
Bengt Eriksson i Hifi & Musik i en recension som inleds ”Årets bästa svenska musikbok!


När Kai Gullmar valdes in i Swedish Music Hall of Fame var det nog många som undrade vem det var. Men alla med minsta intresse för svenskt låtskrivande tyckte det var ett självklart inval. Ännu mera så om man vägde in Gurli Maria ”Kai Gullmar” Bergströms roll som homosexuell i en tid när det ännu var olagligt. Gullmar utmanade i klädsel, kaxighet och även i sätt att komponera. Bortsett från Gullmar själv ger Hofstens bok nyanser även till skildringen av namn som Ernst Rolf, Karl Gerhard, Ulla Billquist och Alice Babs.

Lars Nylin i musikindustrin.se


Hennes berättelse om Kai Gullmars liv och leverne är så välskriven, så intressant och genomarbetad som en dokumentär berättelse kan vara, utan att hemfalla åt melodramatik eller snyfthistoria /…/ Njut av en fulländad biografi.
Ragnhild Oxhagen, Ölandsbladet

… genom att också berätta om normer, mode, musikliv och personer i Kai Gullmars närhet, ger hon inte bara en gedigen och levande bild av en person utan också av en storslagen tid i svenskt nöjesliv.
Susanne Holmlund, Sundsvalls tidning

En i raden av viktiga böcker om den svenska queer-historien.
Jon Voss, QX

Kai Gullmar har lämnat efter sig en riktig låtskatt och musikkunniga Ingela Hofsten bidrar med breda perspektiv och intressanta analyser av både sång och musik under schlagereran.
Lena Torndahl, Gotlands tidningar