Swing it, Kai!

Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare

Hon gillade mintkyssar, rökte som en borstbindare, gärna berättade fräckisar och var noga med sin klädsel. Men inte minst kunde hon konsten att göra bra melodier. 

Bild på Boken Swing it, Kai! av Ingela Hofsten

Kai Gullmar var en av Sveriges och världens första kvinnliga schlagertonsättare, med mängder av örhängen i sin långa låtlista, varav Swing it magister’n! nog är den mest kända. 

Hon var också en artist med scenutstrålning och en kvinna som vågade utmana sin samtid genom sin klädsel, sin kaxighet och sitt mod att leva relativt öppet i samkönade relationer.

Spotifykontot Kai Gullmarlåtar – Ingela Hofsten

Om boken i media


Hennes berättelse om Kai Gullmars liv och leverne är så välskriven, så intressant och genomarbetad som en dokumentär berättelse kan vara, utan att hemfalla åt melodramatik eller snyfthistoria /…/ Njut av en fulländad biografi.
Ragnhild Oxhagen, Ölandsbladet

… genom att också berätta om normer, mode, musikliv och personer i Kai Gullmars närhet, ger hon inte bara en gedigen och levande bild av en person utan också av en storslagen tid i svenskt nöjesliv.
Susanne Holmlund, Sundsvalls tidning

En i raden av viktiga böcker om den svenska queer-historien.
Jon Voss, QX

Kai Gullmar har lämnat efter sig en riktig låtskatt och musikkunniga Ingela Hofsten bidrar med breda perspektiv och intressanta analyser av både sång och musik under schlagereran.
Lena Torndahl, Gotlands tidningar 26/11 2023